Hoe kan ik omgaan met het gevoel niets waard te zijn?

Plekken in de academie die helpend kunnen zijn:

De cursus Zacht zijn voor jezelf
Inclusief de Innerlijke Criticus module uit die les!

De geleide helingsreis Ik mag het niet verkeerd doen

En nog wat andere tools uit mijn voormalige cursus die ik je mee wil geven:

Omarm je ongeliefde zelf meditatie

De spiegeloefening
Neem elke avond vlak voordat je gaat slapen even de tijd om voor de spiegel te gaan staan. Terwijl je jezelf aan blijft kijken, vertel je jezelf alles waar je trots op bent die dag. Alles wat je aan jezelf waardeert.

Denk bijvoorbeeld aan voornemens waar je je aan gehouden hebt, lieve dingen die je voor jezelf en anderen gedaan hebt, taken die je hebt afgerond of angsten die je aan gegaan bent.

Zo’n spiegelgesprek zou er vandaag voor mij bijvoorbeeld zo uit zien:

“Lieve Luz. Ik ben trots op je dat je vandaag weer een nieuwsbrief hebt uitgestuurd. Zelfs terwijl je van te voren geen idee had waar je over moest schrijven! Ik vind het lief dat je weer voor de konijntjes gezorgd hebt, en dat het steeds beter lukt om ze tam te maken en je ze niet jou wil oplegt.

Ik vind het mooi hoe je met persoonlijke ontwikkeling bezig bent geweest, en je innerlijke wijsheid geraadpleegt heb. Oh en wat dapper dat je weer een hele dag gezond hebt gegeten! Ik weet hoe moeilijk dat voor je is en ik waardeer het zo veel, ook al hou ik net zo veel van je wanneer je ongezond eet!
 
En wat goed dat je vandaag bijna alle lessen van je cursus online hebt gezet. Ik vind het überhaupt zo mooi dat je een cursus over zelfliefde maakt. Lieve lieve Luz, ik hou van je!”

Deze oefening werkt extra krachtig als je haar doet vlak voordat je gaat slapen, zodat je complimenten extra sterk inwerken op je onbewuste! Het doet wonderen voor je zelfliefde en zelfvertrouwen, en als je deze oefening consistent elke dag doet – kan de stem van je innerlijke criticus met verloop van tijd zomaar verdwijnen!

Ik hou van mij oefening

Je houdt meer van jezelf dan je denkt

Houden waar je niet van houdt

Wat zijn de dingen aan jezelf waar jij niet van houdt? Waar je je onzeker, verdrietig, gefrustreerd of diep beschaamd over voelt?

Schrijf alles op waar je niet van houdt – alsof je er van houdt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ik hou van mezelf wanneer ik te laat kom’ of ‘Ik hou van mezelf omdat ik te laat kom’. (Deze laatste is krachtiger, maar als wanneer al moeilijk genoeg voor je voelt, raad ik je aan eerst die zin te gebruiken.
Je kunt deze uitspraken opschrijven als affirmaties (Ik hou van mezelf wanneer…) of als boodschappen aan jezelf (Loes, ik hou van je wanneer…). Kies voor wat voor jou het fijnst voelt!

Voel je ook vrij om te houden van dat het je misschien niet lukt om van jezelf te houden. Met deze oefening zet je de intentie neer om meer van jezelf te houden, maar de werkelijkheid is natuurlijk dat er nog delen in jezelf zijn waar je op dit moment niet van houdt. En het is belangrijk dat ook dat er mag zijn.

Als je je daarnaar voelt, kun je in je lijst dus ook boodschappen schrijven als: ‘Ik hou van je wanneer je te laat komt’ en ‘Ik hou van je wanneer je zó boos op jezelf wordt wanneer je te laat komt’ of ‘Ik hou ervan dat het je niet lukt om van jezelf te houden wanneer je te laat komt’.

Ik raad je aan om deze opdracht regelmatig opnieuw te maken, omdat elke keer dat je de uitspraken herhaalt, ze sterker inwerken op je onbewuste.

Je kunt ervoor kiezen de zinnen die je de eerste keer hebt opgeschreven, elke week aan jezelf te vertellen (tijdens je spiegeloefening bijvoorbeeld!) of om elke keer opnieuw vanuit je hart op te schrijven waar je van houdt. Misschien kom je bepaalde stukken vaker tegen, misschien schrijf je elke keer weer een volledig nieuwe lijst. Allebei prachtig!

En eventueel: Meditatie voor zelfvergeving

Mocht je dat fijn vinden, kun je als je je Liefdevolle Zelf ontmoet hebt, ook nog werken met de meditatie Je gekwetste/liefdeloze Ik omarmen (optioneel).